LMS چیست ؟ معرفی و راه اندازی سرویس مدیریت یادگیری آنلاین

سعید مقدم
LMS چیست ؟ معرفی کامل lms ها و نحوه راه اندازی و استفاده — ساناست

LMS چیست ؟ پس از اپیدمی کرونا، نیاز به سرویسهای آموزش آنلاین شدت بسیاری گرفت و سر و کار همگی به این سیستم‌ها گره خورد. برای راه اندازی این سرویسها که به طور اختصار lms نام دارند، انتخاب‌های مختلفی وجود دارد که در این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت.

 

 

LMS چیست ؟

lms چیست ؟ کلمه‌ی LMS مخفف عبارت Learning Management System است و به معنای سیستم مدیریت یادگیری می‌باشد. در واقع تمام کارهای مربوط به آموزش و یادگیری سازمانی در یک با عنوان سیستم LMS  مدیریت می‌شوند.

در lms  فعالیت‌های مربوط به امور آموزشی را میتوان انجام داد؛ اموری چون :

  • تعریف دوره های آموزشی
  • قراردادن محتواهای مربوط به دوره های آموزشی اعم از فایل های متنی، تصویر، صدا و ویدئو
  • تعاریف اساتید و گروه های درسی
  • تعریف حساب کاربری برای دانشجویان برای دسترسی به محتواهای آموزشی
  • امکان فعالیت دانش آموزان در مباحث درسی
  • امکان ارسال تمارین و تکالیف و نمره دهی اساتید روی آن‌ها

در تعریف ساده برای سیستم مدیریت یادگیری LMS  یک سیستم نرم افزاری می باشد که با استفاده از آن می‌توان تمامی فعالیت های مربوط به آموزش سازمانی را به صورت الکترونیکی انجام داد.

 

ساز و کار lms

LMS  بخش اساسی و اصلی در آموزش الکترونیک سازمانی می باشد. یک سیستم  LMS از دو بخش اصلی تشکیل شده است که این دو بخش شامل موارد زیر است :

1. بخش سرور که عملکرد اصلی را ایجاد می‌کند (ایجاد کردن دوره ها، مدیریت دوره ها، تأیید اعتبار کاربران، اطلاع رسانی به کاربران و …).

2. یک رابط کاربری که در مرورگر شما اجرا می شود. این رابط کاربری توسط مدیران، مدرسان و دانش آموزان استفاده می گردد و کلیه‌ی امکانات سیستم به وسیله‌ی آن قابل دسترسی است.

استفاده از سیستم مدیریت یادگیری LMS برای شما امکاناتی از قبیل عدم نیاز به حضور فیزیکی تمامی شرکت کنندگان در یک محل، ایجاد یک برنامه ی آموزشی واحد برای سازمان های بزرگ، استفاده از انواع کلاس ها برای ساکنین شهرستان ها، تلف نشدن وقت و هزینه در رفت و آمد، امکان تصحیح آنلاین تکالیف و نمرده دهی آنلاین و انتقال منابع مختلف بین استاد و دانشجویان.

 

انواع LMS

حال که دانستید lms چیست، درمورد انواع آن توضیح خواهیم داد. سیستم مدیریت یادگیری LMS  انواع نسخه رایگان و پولی را شامل می شود. نسخه‌های رایگان سامانه مدیریت یادگیری همانند دیگر نسخه‌ها و پلتفرم‌هایی که به صورت رایگان در وب وجود دارند، دارای امکانات محدودی است و به راحتی تنها با دانلود کردن آن می توانید از خدماتش بهره مند شوید.

در مقابل نسخه‌های پولی هم وجود دارند که سازمان‌ها می‌توانند به ازای پرداخت هزینه‌ای اپلیکیشن و برنامه آموزش از راه دور را از شرکت‌های نرم‎‌افزاری معتبر را دریافت کنند. در این صورت هم می‌توانند نرم‌افزار خود را ارتقا دهند و ویژگی‌های جدیدی را اضافه نمایند و هم از پشتیبانی همه روزه آنها بهره‌مند شوند.

 

کاربران LMS

با گسترش آمورش از راه دور و نیاز بیشتر به این روش آموزشی، تغریبا میتوان همه جامعه را به نوعی زیر مجموعه‌ی کاربران lms ها قرار داد زیرا تماما به نوعی نیازمند آموزش و یادگیری خواهند شد با این حال، اصولا اکثر گروه هایی که از این سیستم استفاده می کنند عبارتند از :

1. مدارس و موسسات آموزشی

2. شرکت‌های بزرگ و کوچک

3. موسسات آموزشی میبنی بر وب

4. ویدئو کنفرانس‌های آنلاین

5. مدیریت پروژه‌ها به صور ت دورکاری و اینترنتی

 

 

راه اندازی سرویس Lms

برای این که سرویس آموزش آنلاین داشته باشید، میتوانید از سرویسهای آماده استفاده کنید که اغلب دارای محدودیت‌هایی از نظر زیرساخت هستند؛ همچنین میتوانید از  نرم افزارهای LMS و سیستم مدیریت محتوای مختص به خود استفاده کنید.

در ابتدا باید بدانید ال ام اس ها چگونه کار میکنند و چه قابلیت‌هایی دارند.

 

فضای ال‌ام‌اس ها

فضای سرویسهای LMS مانند سیستم های حضوری آموزشی طراحی شده است و دقیقا همان بخشهایی که در آموزش حضوری مطرح است را میتوان در ال‌ام‌اس ها مشاهده کرد.

سیستم مدیریت : مدیریت ال ام اس مانند فضای حضوری آموزشی توسط مدیر اصلی آن سیستم است و امکان مشاهده و اعمال موارد مدیریتی در آن محیا است. اعمالی چون ثبت نام استاد و دانشجو، شهریه و … از این طیف قابلیتها میباشد.

مدرس : آموزش‌دهنده  بعد از مدیر در جایگاه دوم آموزشگاه قرار می گیرد و امور آموزشی به وی اختصاص دارد. ظرفیت کلاس، ساعت تشکیل کلاس ها و فعالیت‌های آموزشی از جمله برگزاری امتحان و … جزو فعالیت‌های مدرس خواهد بود.

در بعضی سیستم‌ها امکان ارائه محتوا برای فراگیر برای مواقعی که آنلاین نمیباشد نیز فراهم است.

فراگیر : فراگیر در جایگاه سوم است و وظیفه دارد طبق دستورات مدیریت و آموزش مدرس نسبت به یادگیری و فعالیت متناسب با محتوای ارائه شده اقدام کند.

 

 

راه اندازی سیستم آموزش آنلاین

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد برای نصب و راه اندازی lms باید نسبت به تهیه ابزاری چون نرم افزار و سرور اقدام کنید.

در ابتدا باید تحقیق کنید و با توجه به امکانات موجود، بهترین سرویس ال‌ام‌اس از نظر تناسب با محتوا و بودجه و ابزارتان را پیدا کنید. سپس با توجه به آموزش ها و روش نصب، نسبت به راه اندازی آن اقدام کنید.

 

معرفی LMS ها

بهترین سرویس lms چیست ؟ ال ام اس های مختلفی وجود دارد که هرکدام در بستر خواص و برای ظرفیتی خاص طراحی و ساخته شده اند.

برای مثال شما میتوانید یک سرویس کاملا اختصاصی برای lms خود تهیه کنید و همچنین میتوانید با نصب برخی افزونه‌ها روی سایت وردپرسی خود، اقدام به راه اندازی آن کنید.

به طور کل باید درنظر داشته باشید اگر بخواهید یک سیستم lms کاملا مجزا و اختصاصی داشته باشید، باید یک سرور متناسب با تعداد کاربران و همچنین درنظر گرفتن بودجه‌ای مناسب برای آن داشته باشید.

همچنین میتوانید ابتدا یک سایت وردپرسی ساخته و سپس از افزونه‌های آموزش آنلاین روی آن استفاده کنید.

 

ساخت LMS با وردپرس

برای این که یک سیستم آموزش آنلاین روی سایت وردپرسی خود راه اندازی کنید، در ابتدا باید نسب به نصب وردپرس روی یک هاست یا سرور نسبتا قوی که امکان ساپورت تعداد کاربران شما را داشته باشد اقدام کنید.

بعد از نصب و کانفیگ وردپرس باید نسبت به نصب قالب آموزشی روی آن اقدام کنید؛ قالب های فراوانی برای آموزشگاه ها در بانک قالب و همچنین مارکتهای وردپرسی وجود دارد که میتوانید از آن‌ها استفاده کنید. همچنین اگر وردپرس انتخاب نهایی شماست میتوانید هزینه بیشتری کنید و قالب خود را به صورت اختصاصی سفارش دهید.

پس از قالب، شما باید افزونه‌ی آموزشی مورد نظر خود را نصب و کانفیگ کنید؛ درحال حاضر یکی از بهترین افزونه‌های LMS وردپرسی learndash  نام دارد که دارای دو نسخه رایگان و پولی است که میتوانید تهیه کنید.

همچنین درکنار این افزونه، میتوانید از سایر افزونه‌های آزمون‌ساز و … نیز استفاده کنید.

 

سرویس Moodle

Moodle نرم‌افزار رایگان سیستم مدیریت یادگیری است که سرویسی برای آموزش آنلاین فراهم می‌کند و کمک می‌کند تا دوره آموزش خود را بسازند، ساختار دوره را مشخص کنند و با دانشجویان آنلاین در تعامل باشند.

بسیاری از دانشگاه‌ها درحال حاضر از این سرویس برای آموزش و مدیریت فعالیت‌های آموزشی دانشجویان خود استفاده میکنند.

امکانات Moodle به عنوان LMS شامل موارد زیر است :

  • وبلاگ
  • چت آنلاین
  • فعالیت‌های دیتابیس
  • سیستم پشتیبانی
  • مدیریت محتوا
  • برگزاری آزمون

همچنین مودل دارای نرم افزار برای موبایل نیز میباشد که استفاده از آن را برای دانشجویان ساده تر میکند.